Lody mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne, z puszystą pianką.

Składniki:

  • ● 20 dag cukru pudru
    ● 5 dużych żółtek
    ● 15 dag gorzkiej czekolady (80-85 proc. kakao)
    ● 17,5 dag mlecznej czekolady z orzechami
    ● 40 dag śmietanki 36-proc.
    ● 2 łyżki kakao

Lody mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Gotujemy ok. 10 minut, aż syrop zgęstnieje. Nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem.
  • 2. Żółtka ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy syrop. Ubijamy na jednolity i błyszczący krem. Studzimy.
  • 3. Śmietankę ubijamy. Czekolady roztapiamy oddzielnie w kąpieli wodnej, mieszając. Studzimy. Do mlecznej czekolady dodajemy 1/3 kremu i 1/3 bitej śmietany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gorzką czekoladę mieszamy z resztą kremu, bitej śmietany i kakao.
  • 4. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały poza foremkę. Wlewamy krem z gorzkiej czekolady. Na ok. 2 godziny wstawiamy do zamrażalnika. Następnie wkładamy krem z mlecznej czekolady. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 10 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy