Litewska baba ziemniaczana

0 (0 ocen)

Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków – waga po obraniu
    3 łyżki smalcu + do wysmarowania formy
    40 dag boczku wędzonego parzonego
    2 średnie cebule
    3 duże jajka
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    kwaśna śmietana do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Litewska baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, i smażyć do zrumienienia.
    2-3 łyżki skwarek odłożyć, gorącą resztę razem z tłuszczem przełożyć do ziemniaków, wymieszać.
    Dodać roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Naczynie do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
    Masę przełożyć do natłuszczonej formy na wysokość nie większą niż 5-6 cm.
    Piec do zrumienienia 70-90 minut, w zależności od wielkości formy.
    Można sprawdzić patyczkiem, czy w środku już nie jest surowa.
    Na gorącej babie rozłożyć odłożone wcześniej skwarki.
    Podać z kwaśną gęstą śmietaną.

Porady

Jeśli użyjemy nieco tłuściejszego, nieparzonego boczku, możemy zrezygnować z dodatku smalcu lub dodać go mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować