Likier lekki, aromatyczny, z oryginalnych składników. Jego przygotowanie jest naprawdę krótkie i proste. Trunek przygotowałam jako prezent z okazji Dnia Matki. Z tego co widzę, przypadł Obdarowanej do gustu :D
Składniki:
1/2 szklanki kwiatów bzu lilaka
1 mały pęczek mięty
400 ml wódki - alkoholu 40%
2 opakowania mleka zagęszczonego niesłodzonego (2 x 340g)
1 szklanka cukru
Likier z mięty i kwiatu bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ponad 30-letnia, weselna wódka Rodziców :D
2.Oba opakowania mleka wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Krótko gotować - do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
3.Następnie wlać odcedzoną zawartość słoika - sam aromatyzowany alkohol. Całość wymieszać. Przechowywać w chłodzie.
4.Miętę posiekać, przełożyć do słoika. Dodać kwiaty bzu - wymieszać. Całość zalać alkoholem, słoik zakręcić. Przechowywać 5 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilka razy dziennie zamieszać zawartością słoika, aby maceracja była bardziej wydajna.
Komentarze