Likier z mięty i kwiatu bzu

0 (0 ocen)

Likier lekki, aromatyczny, z oryginalnych składników. Jego przygotowanie jest naprawdę krótkie i proste. Trunek przygotowałam jako prezent z okazji Dnia Matki. Z tego co widzę, przypadł Obdarowanej do gustu :D

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwiatów bzu lilaka
    1 mały pęczek mięty
    400 ml wódki - alkoholu 40%
    2 opakowania mleka zagęszczonego niesłodzonego (2 x 340g)
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Napoje Alkohole Wódki Likiery

Likier z mięty i kwiatu bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Likier z mięty i kwiatu bzu 1. Ponad 30-letnia, weselna wódka Rodziców :D
  • Likier z mięty i kwiatu bzu 2. Oba opakowania mleka wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia. Krótko gotować - do rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
  • Likier z mięty i kwiatu bzu 3. Następnie wlać odcedzoną zawartość słoika - sam aromatyzowany alkohol. Całość wymieszać. Przechowywać w chłodzie.
  • Likier z mięty i kwiatu bzu 4. Miętę posiekać, przełożyć do słoika. Dodać kwiaty bzu - wymieszać. Całość zalać alkoholem, słoik zakręcić. Przechowywać 5 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie kilka razy dziennie zamieszać zawartością słoika, aby maceracja była bardziej wydajna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować