Likier rafaello

4.46 (161 ocen)

  • 45 min

Likier ten przygotowałam na prezent imieninowy dla cioci.Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu.Jest pyszny.Przepis dostałam od kuzynki.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 kulek rafaello
    80 g cukru kryształu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 żółtka ( surowe)
    200 ml śmietany 30%
    200 ml wódki
    230 ml mleka ( słodkie )

Wystaw ocenę:

4.46 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello Napoje Likiery

Likier rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kulki rafaello zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
    Cukier i cukier waniliowy również zmielić.

    Zmielone umieścić w garnku, dodać żółtka(surowe) i śmietanę,wymieszać i podgrzewać na małym gazie do 70 - 80 stopni ( uważać żeby się nie zagotowało ) przez 4 minuty ciągle mieszając.
    Po upływie tego czasu zestawić garnek dodać mleko i wódkę.
    Położyć na gaz na mały ogień podgrzewać do 70 stopni przez 4,5 minuty ciągle mieszając (uważać aby się nie zagotowało.)

    Wystudzić i przelać do butelek.
    Wstawić do lodówki.

    Smacznego!


Porady

Likier ten najlepiej smakuje schłodzony, można przechować 2 tygodnie w lodówce. Można go również zrobić w termomixie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować