Likier orzechowo-kawowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszny

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka orzechowego
    1 puszka kajmaku o smaku orzechowym 460 g
    0,7 l czystej wódki
    filiżanka mocnej espresso

Likier orzechowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko orzechowe można przygotować samemu
    0,5 szklanki orzechów włoskich i 1,5 szklanki przegotowanej wody)
    Orzechy zalać wodą na kilka godzin wtedy dają się ładnie obrać ze skórki. Dodać do nich przegotowaną wodę i całość zmiksować w blenderze. Tak uzyskaną masę przecedzić przez gęstą ściereczkę.
    Zaparzyć mocne espresso dodać do mleczka orzechowego razem z kajmakiem, jeszcze raz przeciągnąć blenderem. Na koniec wlać wódkę, dokładnie wymieszać, przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy lub lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy