Likier kawowy

5 (190 ocen)

  • 30 min

Domowe - najlepsze :) taki likier piłam kiedyś na babskim wieczorze. Poprosiłam koleżankę o przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało - odwiedziły mnie przyjaciółki i do zdjęcia zostało mi już tylko tyle :)

  • 30 min

Składniki:

  • 120 ml spirytusu
    1 puszka masy krówkowej
    1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
    250 ml śmietany 30% (kremówki)
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery Kawy

Likier kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około 3 łyżki). Studzimy.
  • 2. Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą.
  • 3. Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce.
    Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły.

Porady

Zamiast masy krówkowej można użyć słodzonego mleka skondensowanego - należy je wtedy ugotować dzień wcześniej (przez około 2-2,5 godziny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Likier Likier kawowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować