Linguine z krewetkami i małżami

0 (0 ocen)

  • 10 min

potrawa pierwszy raz spróbowana w restauracji, dziś efekt własnych umiejętności :)

  • 10 min

Składniki:

  • 200dag makaronu lingiune
    krewetki i małże
    natka pietruszki
    pomidorki koktajlowe
    cukinia
    wino białe wytrawne (150ml)
    oliwa
    czosnek
    sól, pieprz

Linguine z krewetkami i małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • linguine 1. Makaron wrzucam na osoloną gotującą wodę - gotuję ok 10minut. Owoce morza miałam mrożone, więc po rozmrożeniu oddzieliłam z krewetek pancerz i ogonki.
    Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną cukinię i pomidorki koktajlowe, czosnek i pietruszkę. Po chwili wlewam wino i wrzucam owoce morza. Duszę pod przykryciem by wino odparowało, i powstał delikatnie gęsty sos. Na koniec dodaję makaron. Mieszam delikatnie i wykładam na talerz

Porady

Do dania można dodać ostrą papryczkę lub pieprz cayenne, na ostro smakuje równie dobrze

Komentarze

Podobne przepisy