Linguine truflowe z zielonymi szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z zielonymi szparagami, wędzonym łososiem, pomidorami concasse i świeżo tartym parmezanem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - linguine truflowe ugotowane: 400 gramów
    - zielone szparagi: 150 gramów
    - pomidory Concasse, miąższ pokrojony w kostkę: 2 sztuki
    - śmietana 36%: 300 mililitrów
    - wędzony łosoś norweski: 100 gramów
    - cebula dymka: 2 sztuki
    - świeżo tarty parmezan: 40 gramów
    - przyprawa do spaghetti do smaku: 1 szczypta
    - mascarpone: 100 gramów
    - rukola: 0.5 pęczka
    - sól czosnkowa, pieprz mielony do smaku: 1 szczypta

Linguine truflowe z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, wlać śmietanę, a gdy sos zacznie gęstnieć dodać ser mascarpone. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti
  • 3. Następnie do sosu dodać szparagi i pokrojonego w paski łososia. Ciepły makaron wymieszać z sosem i rukolą, ułożyć na talerzach, posypać pomidorami concasse i parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy