Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny lekko kwaskowy sernik na zimno ze słodkim musem morelowym to prosty deser :)

  • 25 min

Składniki:

  • 100 gram herbatników
    1/3 kostki masła
    200 gram serka homogenizowanego naturalnego
    200 gram śmietany 36%
    2- 3 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z ½ limonki
    350 gram moreli
    1-2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Limonkowy sernik na zimno z musem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, obieramy, przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Odstawiamy na bok do przestygnięcia, blendujemy i odparowujemy jeśli mus jest zbyt rzadki. Studzimy.

    Masło rozpuszczamy w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera lub wałka do ciasta – przesypujemy do miseczki i mieszamy z rozpuszczonym masłem.

    Do miski przekładamy serek homogenizowany, śmietanę – dodajemy cukier i skórkę z limonki i miksujemy do momentu połączenia się składników i lekkiego powiększenia się masy.

    W szklaneczkach lub słoiczkach układamy warstwę herbatników, na to wylewamy po łyżce musu morelowego, a następnie masę serową – czynność powtarzamy raz jeszcze.

    Serniczki są gotowe do spożycia od razu, ale najlepiej smakują schłodzone minimum 1 godzinę w lodowce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Morele Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować