Łężnie ziemniaczane

4.49 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Kotlety świetnie smakują z sosem grzybowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    5 dag smalcu
    75 dag kapusty kiszonej
    cebula
    jajko
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Łężnie ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na smalcu. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę wraz z cebulą. Doprawiamy.
  • 2. Kapustę gotujemy w małej ilości wody, lekko odciskamy i smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do ciepłej masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i robimy dość duże placki. Na środek nakładamy kapustę i formujemy kotlety. Smażymy na smalcu z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować