Wieloowocowe semifreddo w wersji fit

0 (0 ocen)

Gdy żar leje się z nieba, to mrożone desery są jak najbardziej wskazane:) ja zapraszam dzisiaj na moją wersję semifreddo..jest lekkie, mocno owocowe i porcja 100 g to tylko 52 kcal, zapraszam:)

Składniki:

  • Warstwa I:

    200 g czarnych porzeczek ( po oberwaniu z gałązek)
    250 g jogurtu naturalnego 0,1%
    20 g ksylitolu
    5 g cukru

    Warstwa II:

    270 g truskawek ( po usunięciu szypułek)
    200 g jogurtu 0%
    10 g ksylitolu

    Warstwa III:
    200 g nektarynek- 3 sztuki
    180 g jogurtu naturalnego 0%


    Warstwa IV:
    200 g porzeczki czerwonej ( po oberwaniu z gałązek)
    250 g jogurtu 0,1 %
    15 g ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Wieloowocowe semifreddo w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce przebrać, opłukać i osuszyć. Keksówkę ( 22 cm) wyłożyć delikatnie ale dokładnie folią spożywczą. Po każdym użyciu blednera porządnie go umyć.
  • 2. Warstwa I:
    Do dzbanka blendera przełożyć czarną porzeczkę, dodać jogurt i wymieszany cukier z ksylitolem. Zmiksować na gładką masę. Przelać ostrożnie do foremki i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Warstwa powinna być lekko zamrożona.
  • 3. Warstwa II:
    Truskawki razem z jogurtem i cukrem brzozowym umieścić w blenderze. Zmiksować na gładko i ostrożnie przelać na warstwę z czarnej porzeczki. Zostawić w zamrażalniku na kolejne 30 minut.
  • 4. Warstwa III:
    Nektarynki pozbawić pestki i wrzucić połówki owocu do blendera ( razem ze skórką). Dodać jogurt i po raz kolejny dokładanie zmiksować. Przelać na drugą warstwę i znów umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
  • 5. Warstwa IV:
    Przy przygotowaniu ostatniej warstwy porzeczki należy dokładnie obrać z gałązek i wrzucić do blednera. Dodać jogurt i cukier brzozowy. Zblendować. Ostrożnie wylać na poprzednią masę i odłożyć foremkę na całą noc do zamrażalnika.
  • 6. Kolejnego dnia na 30 minut przed podaniem umieścić foremkę w lodówce ( ułatwi to w znaczny sposób krojenie deseru). Wyjąć z keksówski, zdjąć folię i udekorować owocami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Nektarynki Porzeczki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować