Gdy żar leje się z nieba, to mrożone desery są jak najbardziej wskazane:) ja zapraszam dzisiaj na moją wersję semifreddo..jest lekkie, mocno owocowe i porcja 100 g to tylko 52 kcal, zapraszam:)
Składniki:
Warstwa I:
200 g czarnych porzeczek ( po oberwaniu z gałązek)
250 g jogurtu naturalnego 0,1%
20 g ksylitolu
5 g cukru
Warstwa II:
270 g truskawek ( po usunięciu szypułek)
200 g jogurtu 0%
10 g ksylitolu
Warstwa III:
200 g nektarynek- 3 sztuki
180 g jogurtu naturalnego 0%
Warstwa IV:
200 g porzeczki czerwonej ( po oberwaniu z gałązek)
250 g jogurtu 0,1 %
15 g ksylitolu
Wieloowocowe semifreddo w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce przebrać, opłukać i osuszyć. Keksówkę ( 22 cm) wyłożyć delikatnie ale dokładnie folią spożywczą. Po każdym użyciu blednera porządnie go umyć.
2.Warstwa I:
Do dzbanka blendera przełożyć czarną porzeczkę, dodać jogurt i wymieszany cukier z ksylitolem. Zmiksować na gładką masę. Przelać ostrożnie do foremki i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Warstwa powinna być lekko zamrożona.
3.Warstwa II:
Truskawki razem z jogurtem i cukrem brzozowym umieścić w blenderze. Zmiksować na gładko i ostrożnie przelać na warstwę z czarnej porzeczki. Zostawić w zamrażalniku na kolejne 30 minut.
4.Warstwa III:
Nektarynki pozbawić pestki i wrzucić połówki owocu do blendera ( razem ze skórką). Dodać jogurt i po raz kolejny dokładanie zmiksować. Przelać na drugą warstwę i znów umieścić w zamrażalniku na 30 minut.
5.Warstwa IV:
Przy przygotowaniu ostatniej warstwy porzeczki należy dokładnie obrać z gałązek i wrzucić do blednera. Dodać jogurt i cukier brzozowy. Zblendować. Ostrożnie wylać na poprzednią masę i odłożyć foremkę na całą noc do zamrażalnika.
6.Kolejnego dnia na 30 minut przed podaniem umieścić foremkę w lodówce ( ułatwi to w znaczny sposób krojenie deseru). Wyjąć z keksówski, zdjąć folię i udekorować owocami.
Smacznego!
Komentarze