Letnie puszyste gofry z budyniowymi kleksami i owocami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Super pomysł na deser z letnimi owocami. Gofry podawane są na zimno, więc spokojnie możemy je przygotować w wolnej chwili.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 160 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 270 mililitrów
    - cukier: 1.5 łyżki
    - masło stopione: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - budyń śmietankowy: 1 opakowanie
    - masło: 0.25 opakowania
    - mleko: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Letnie puszyste gofry z budyniowymi kleksami i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz połowę mleka. Składniki wymieszać mikserem dolewając resztę mleka.
  • 2. Odstawiamy na chwilę, włączamy gofrownicę (musi być mocno rozgrzana!) i ubijamy z białek pianę, na sztywno, dodając szczyptę soli.
  • 3. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  • 4. Pieczemy około 5 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. W połowie na chwilę uchylam gofrownicę by wypuścić pianę, ale to może też zależy od sprzętu.
  • 5. Gofry do wystygnięcia ustawiamy w pionie żeby były chrupkie, a nie miękkie.
  • 6. Masa budyniowa: Około 1/4 kostki masła gotujemy w mleku ( średnio o połowę mniej mleka niż na przepisie z budyniu), w małej ilości mleka rozpuszczamy 1 budyń śmietankowy i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Masa powinna zrobić się jednolita, gęsta i kleista.
  • 7. Na gofry łyżką \"chlapniemy\" i trochę rozsmarowujemy kleksa z budyniu, a na nim układamy dowolne sezonowe owoce. Koniecznie truskawki, dla koloru można dodać kiwi czy zielone albo fioletowe winogrono. Mniam! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować