"Letnie orzeźwienie"

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Weekend, piękna pogoda... niemal jak w "tropikach", a człowiek szuka orzeźwienia... w związku z tym ja przygotowałam lekkie i orzeźwiające ciasto jabłkowo- cytrynowo- pomarańczowe. Znika w oka mgnieniu i daje rześki smak dla podniebienia :))

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek (najlepiej takie które mają mało soku)
    2 galaretki cytrynowe

    Pianka:
    500 ml śmietany słodkiej 30%
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki żelatyny (rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody)

    Dodatkowo:
    2 galaretki pomarańczowe

    Poncz: herbata z cytryną i dwoma łyżeczkami cukru

    Wymiary brytfanki 23x32
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

"letnie orzeźwienie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:
    jabłka obieramy ze skórki, kroimy na drobno, (gniazda nasienne odrzucamy), na dno garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojone jabłka, prażymy aż powstanie jednolita masa i nie będzie dużych kawałków. Do gorących jabłek dodajemy dwie galaretki cytrynowe, w proszku, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawimy do wystygnięcia, tak by lekko stężały. (Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, to można dodać 4 łyżki cukru)
  • 2. W osobnej miseczce rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w dwóch szklankach wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. W kolejnej miseczce rozrabiamy dwie galaretki pomarańczowe w 500 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Śmietanę chłodzimy w lodówce, aby dobrze się ubiła.
  • 5. Biszkopt:
    białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut.
  • 6. Z wystudzonego biszkoptu ścinamy wierzchnią warstwę i nasączamy wystudzona herbatą. Na biszkopt wykładamy tężejące jabłka. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie robimy piankę cytrynową. Zimne śmietany wlewamy do wysokiego naczynia/ miski i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru pudru i dalej ubijamy, na sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i wystudzona żelatynę, jeszcze chwile miksujemy aby dobrze wszystkie składniki się połączyły. Piankę cytrynowa wykładamy na masę jabłkową. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, wyjmujemy i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto gotowe, najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie masy są dobrze zastygnięte. Smacznego

Porady

W czas przygotowania wliczony jest czas zastygania galaretek. Do jabłek nie dodawałam cukru ponieważ chciałam aby ciasto było bardziej rześkie/ kwaskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować