Letnie ciasto truskawkowo-czereśniowe z masą kubusiową

0 (0 ocen)

Lekkie letnie pyszne ciasto. To mój pomysł na wykorzystanie lata.....

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1,5 szklanki maki
    8 lyzek wody
    8 lyzek oleju
    2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

    MASA KUBUSIOWA:
    duza butelka soku Kubus (0,9 litra)-ja użyłam brzoskwiniowo-marchewkowy
    2 budynie smietankowe

    dodatkowo:
    0,4 kg truskawek
    0,4 kg czeresni
    2 galaretki o smaku truskawkowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Letnie ciasto truskawkowo-czereśniowe z masą kubusiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana. Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut na blaszce o wymiarach 35cmx25cm .
  • 2. Po ostudzeniu biszkoptu, ugotowac budynie na kubusiu zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Czyli na niecaly litr soku Kubusia odlewamy szklanke soku i rozrabiamy w niej proszek z dwoch budyniów. Pozostala czesc soku gotujemy i na gotujacy sie wlewamy gotowa mieszanke, czesto mieszamy az do zgestnienia.
  • 3. Ciepły (nie goracy) budyn wylewamy na biszkopt.
  • wykładamy owoce 4. Po ostudzeniu masy wykładamy na nią umyte, osuszone truskawki (przecięte na pół) oraz wydrylowane czeresnie. Owoce zalewamy tężęjącą galaretką. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Soki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować