Letnie ciasto truskawkowo-czereśniowe z masą kubusiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po jednym zółtku i dalej ubijac. Po ubiciu dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wode i olej, dokładnie i delikatnie wymieszac łyzka drewniana. Upiec biszkopt w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut na blaszce o wymiarach 35cmx25cm .
2.Po ostudzeniu biszkoptu, ugotowac budynie na kubusiu zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Czyli na niecaly litr soku Kubusia odlewamy szklanke soku i rozrabiamy w niej proszek z dwoch budyniów. Pozostala czesc soku gotujemy i na gotujacy sie wlewamy gotowa mieszanke, czesto mieszamy az do zgestnienia.
3.Ciepły (nie goracy) budyn wylewamy na biszkopt.
4.Po ostudzeniu masy wykładamy na nią umyte, osuszone truskawki (przecięte na pół) oraz wydrylowane czeresnie. Owoce zalewamy tężęjącą galaretką. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze