Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem

0 (0 ocen)

Delikatne liście botwinki, chrupiąca kalarepka i słonecznik, orzeźwiające pomidorki i papryka oraz tuńczyk, którego nie może tutaj zabraknąć- sprawiają, że sałatka smakuje wyjątkowo!

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • duży pęczek młodych liści botwinki,
    • mały pęczek cykorii liściastej,
    • 2 małe kalarepki,
    • 1 średniej wielkości papryka czerwona,
    • ¼ czerwonej cebuli,
    • 3 łyżki łuskanego słonecznika,
    • około 17 pomidorków koktajlowych,
    • puszka tuńczyka w sosie własnym,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • oliwa z oliwek,
    • ocet balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sałatki

Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę.
    Tuńczyka odsączamy z sosu i dzielimy na mniejsze części. Pomidorki myjemy i osuszamy.
    Botwinkę oraz cykorie przepłukujemy i osuszamy. Słonecznik rumienimy na suchej patelni, studzimy.
    Cebulkę kroimy w cienkie plasterki.
    Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz solą morska. Mieszając skrapiamy ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Pomidor Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować