Delikatne liście botwinki, chrupiąca kalarepka i słonecznik, orzeźwiające pomidorki i papryka oraz tuńczyk, którego nie może tutaj zabraknąć- sprawiają, że sałatka smakuje wyjątkowo!
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• duży pęczek młodych liści botwinki,
• mały pęczek cykorii liściastej,
• 2 małe kalarepki,
• 1 średniej wielkości papryka czerwona,
• ¼ czerwonej cebuli,
• 3 łyżki łuskanego słonecznika,
• około 17 pomidorków koktajlowych,
• puszka tuńczyka w sosie własnym,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• oliwa z oliwek,
• ocet balsamiczny
Letnia sałatka z botwinką i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę.
Tuńczyka odsączamy z sosu i dzielimy na mniejsze części. Pomidorki myjemy i osuszamy.
Botwinkę oraz cykorie przepłukujemy i osuszamy. Słonecznik rumienimy na suchej patelni, studzimy.
Cebulkę kroimy w cienkie plasterki.
Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Sałatkę doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz solą morska. Mieszając skrapiamy ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!
Komentarze