Letni bigos z kalafiorem i cukinią

0 (0 ocen)

W sumie sama nie wiem czy to jest bardziej bigos czy leczo??..ale najważniejsze,ze pyszne, lekkie i niezbyt kaloryczne...porcja 300 g to około 130 kcal, zachęcam:)

Składniki:

  • 210 g młodej kapusty
    ½ cebuli
    300 g kalafiora
    75 g czerwonej papryki
    75 g pomarańczowej papryki
    1 cukinia- ok. 190 g
    1 łyżka oleju
    25 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki posiekanej natki
    Sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Letni bigos z kalafiorem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b1jexy 1. Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i ją zeszklić. W między czasie sprawionego kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać do rondla i smażyć około 2 minuty. Następnie podlać ½ wody i poddusić.
  • image-0hrdacd 2. Kapustę poszatkować i dodać do kalafiora. Gdyby płyn zbyt mocno odparował, uzupełnić go i dalej dusić.
  • image-0whav5g 3. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cukinię pokroić w plastry około 5-6 mm. Do na wpół miękkich warzyw w rondlu dodać cukinie i w dalszym ciągu dusić. Na koniec dodać pokrojone papryki i dusić cały bigos, aż wszystkie składniki bigosu będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-1trdj1o 4. Koncentrat rozprowadzić w 50 ml wody i wlać do rondla. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z posiekaną natką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalafior Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować