W sumie sama nie wiem czy to jest bardziej bigos czy leczo??..ale najważniejsze,ze pyszne, lekkie i niezbyt kaloryczne...porcja 300 g to około 130 kcal, zachęcam:)
Składniki:
210 g młodej kapusty
½ cebuli
300 g kalafiora
75 g czerwonej papryki
75 g pomarańczowej papryki
1 cukinia- ok. 190 g
1 łyżka oleju
25 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki
Sól pieprz do smaku
Letni bigos z kalafiorem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w pół plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i ją zeszklić. W między czasie sprawionego kalafiora podzielić na małe różyczki. Dodać do rondla i smażyć około 2 minuty. Następnie podlać ½ wody i poddusić.
2.Kapustę poszatkować i dodać do kalafiora. Gdyby płyn zbyt mocno odparował, uzupełnić go i dalej dusić.
3.Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cukinię pokroić w plastry około 5-6 mm. Do na wpół miękkich warzyw w rondlu dodać cukinie i w dalszym ciągu dusić. Na koniec dodać pokrojone papryki i dusić cały bigos, aż wszystkie składniki bigosu będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Koncentrat rozprowadzić w 50 ml wody i wlać do rondla. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i połączyć z posiekaną natką. Smacznego!
Komentarze