Ciasto Leśny mech z truskawkami w odchudzonej wersji

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wspaniałe ciasto na nadchodzące ciepłe dni. Porcja 100 g to tylko 100 kcal, pięknie zapraszam.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    150 g mąki krupczatki
    40 g ksylitolu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    140 g mrożonego szpinaku
    50 ml maślanki
    Aromat pomarańczowy
    Masa:
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    15 g ksylitolu
    1 galaretka cytrynowa
    200 ml wrzątku
    200 g truskawek świeżych
    Dekoracja:
    50 g truskawek świeżych
    Tortownica 17-18 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto leśny mech z truskawkami w odchudzonej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Szpinak przełożyć na sito i rozmrozić. Dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do pojemnika blendera, dodać maślankę i zmiksować dokładnie. Odłożyć na bok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • image-012feh3 2. Jajka wbić do miski i ubić z ksylitolem na jasny krem. Dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wymieszać.
  • image-0dht69q 3. W trzech partiach dodać mąkę do ubitych jajek. Wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • image-10sbecm 4. Następnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • image-1kpx883 5. Wlać ciasto i piec około 40-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Temperatura piekarnika to 180 st. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-16e8u55 6. Masa:
    Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Ostudzić. Do miski przełożyć jogurt i serek. Wymieszać. Dodać ksylitol i ponownie wymieszać. Następnie stopniowo dolewać galaretkę i dokładnie całość połączyć. Wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa odrobinę stężała.
  • image-1vd9qfy 7. Wykonanie:
    Ciasto rozkroić na 2 części, w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część położyć na talerzu lub tortownicy i zapiać obręcz tortownicy. Mniejszą porwać w palcach na okruchy ( ciasto jest dosyć wilgotne i klei się do palców).
  • image-08jr32w 8. Na ciasto w tortownicy ostrożnie wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Ułożyć przekrojone truskawki, cięciem do dołu. Wyłożyć resztę masy
  • image-20ymc45 9. Ponownie wyrównać i ułożyć okruchy ciasta. Delikatnie odcisnąć. Resztę truskawek pokroić na ćwiartki ( razem z szypułkami) i ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to lekkie ciasto, spróbuj też innych przepisów na dietetyczne ciasta.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować