Ciasto leśny mech

4.46 (181 ocen)

Pięknie prezentuje się na talerzykach i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody
    450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

    masa śmietanowa:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    3/4 szklanki jagód
    1 granat
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Desery

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na sicie z nadmiaru wody i mieszamy z 1/2 szklanki oleju. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do białek dodajemy żółtka i małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji. Wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie do ciasta dodajemy szpinak i mieszamy wszystko łyżką.
    Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przecinamy na dwie części( pierwsza warstwa powinna być cienka bo zrobimy z niej posypkę.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Na jeden blat ciasta rozsmarowujemy cienką warstwę masy śmietanowej wykładamy 1/2 szklanki jagód i resztę masy.Pozostałe ciasto rozkruszamy w dłoniach i rozsypujemy na masie śmietanowej. Dekorujemy jagodami i pestkami granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować