Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy na sicie z nadmiaru wody i mieszamy z 1/2 szklanki oleju. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do białek dodajemy żółtka i małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji. Wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie do ciasta dodajemy szpinak i mieszamy wszystko łyżką.
Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przecinamy na dwie części( pierwsza warstwa powinna być cienka bo zrobimy z niej posypkę.
2.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Na jeden blat ciasta rozsmarowujemy cienką warstwę masy śmietanowej wykładamy 1/2 szklanki jagód i resztę masy.Pozostałe ciasto rozkruszamy w dłoniach i rozsypujemy na masie śmietanowej. Dekorujemy jagodami i pestkami granatu.
Komentarze