CIASTO LEŚNE RUNO

4.51 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny i prosty w wykonaniu. Łatwy do wykonania nawet przez początkujących kucharzy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    -Biszkopt
    450g mrożonego posiekanego szpinaku
    250g cukru
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 szklanka oleju

    -Krem
    300ml śmietanki 30%
    2 śmietanki fix
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo owoc granatu.
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Desery

Ciasto leśne runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Szpinak rozmrozić i odcedzić tak, że gdy będziemy go ściskać w rękach nie będzie wyciekać z niego woda. Do miski wbić jajka i wymieszać mikserem. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu aż powstanie puszysta pianka. Stopniowo dolewać olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane sitkiem wsypać do masy. Dodać szpinak i miksować do otrzymania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25cm wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 C około 1 godziny.
    Krem: Schłodzoną śmietankę miksować na sztywną masę, po czym dodać cukier i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć kremem. Posypać pokruszonym biszkoptem i granatem (podociskać delikatnie rękoma aby nie odpadały okruszki i ziarenka granatu. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować