Ciasto leśne runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Szpinak rozmrozić i odcedzić tak, że gdy będziemy go ściskać w rękach nie będzie wyciekać z niego woda. Do miski wbić jajka i wymieszać mikserem. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu aż powstanie puszysta pianka. Stopniowo dolewać olej. Mąki połączone z proszkiem do pieczenia i przesiane sitkiem wsypać do masy. Dodać szpinak i miksować do otrzymania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 C około 1 godziny.
Krem: Schłodzoną śmietankę miksować na sztywną masę, po czym dodać cukier i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć kremem. Posypać pokruszonym biszkoptem i granatem (podociskać delikatnie rękoma aby nie odpadały okruszki i ziarenka granatu. Smacznego!!!
Komentarze