100 g masła + do posmarowania blaszki
200 g ciemnej czekolady
3 jajka
125 g mąki z pestek dyni + do posypania po wierzchu (można użyć mielonych migdałów)
100 g białego drobnego cukru
1.Forma (wymiary 22 x 18 cm lub tortownica/prodiż) wyłożyć papierem do pieczenia.
2.Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
3.Białka bić na pianę. W momencie gdy będzie już w połowie ubita zacząć dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Ma powstać piana jak na bezę (sztywna i biała).
4.Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i pokrojoną w kostkę resztę czekolady i wymieszać na gładką masę.
Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką.
5.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min. w temp. 180 C
Wyjąć z piekarnika i odstawić do zastygnięcia na około pół godziny.
Posypać mąką z pestek dyni.
Porady
mąka z pestek dyni: można ją nabyć w sklepach internetowych, ja kupiłam 400g łuskanych ziaren dyni, które zmieliłam w młynku do kawy na mąkę.
Komentarze