Naprawdę pyszna pizza na ziemniaczanym spodzie, z dodatkiem sera, cebuli i grzybów. Jeżeli nie jesteś fanem wyrabiania domowego ciasta drożdżowego, to jest alternatywa dla ciebie!
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
- Ziemmniaki (obrane, pokrojone w kostkę i ugotowane): 1 kilogram
- jajka świeże: 2 sztuki
- mąka pszenna: 2 łyżki
- czosnek ząbki utarte: 2 ząbki
- tymianek - gałązka (potrzebujemy samych listków): 3 sztuki
- sól: 1 szczypta
- olej do natłuszczenia formy: 1 łyżka
DODATKI:
- cebula pokrojona w talarki: 2 sztuki
- rozmaryn posiekany: 1 łyżeczka
- pieczarki (obrane, pokrojone w plastry): 10 sztuk
- suszone podgrzybki lub borowiki (namoczone wcześniej w wodzie, odsączone): 10 gramów
- ser żółty twardy (np. cheddar, startego na tarce o grubych oczkach): 200 gramów
- masło niesolone: 2 łyżki
- tymianek świeży gałązki (listki do posypania pizzy): 3 sztuki
Leśna pizza ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy na puree. Dodajemy jajka, mąkę, czosnek, sól i tymianek. Wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Przekładamy na natłuszczoną olejem blachę do pizzy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na 20 minut.
2.Na patelni rozgrzewamy masło (2 łyżki). Dodajemy cebulę i posiekany rozmaryn. Szklimy cebulę przez 4 minuty na średnim ogniu, po czym dodajemy pieczarki. Dusimy całość przez 10 minut, aż pieczarki będą miękkie.
3.Na podpieczonym ziemniaczanym spodzie układamy tarty żółty ser, następnie pieczarki z cebulą oraz kawałki leśnych grzybów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15 minut.
4.Gotową pizzę posypujemy świeżymi listkami tymianku. Spód pizzy powinien być twardy i łatwo dać się kroić na kawałki.
Komentarze