LEŚNA KURA CZYLI PIEROGI Z GRZYBAMI LEŚNYMI I KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna wersja pierogów wymyślona na poczekaniu - polecam spróbować:)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szkl mąki pszennej

    1 1/3 szkl bardzo ciepłej ale nie gorącej wody

    3/4 łyżeczki soli

    3 łyżki oleju

    1 jajko




    Farsz:

    1 szkl grzybów leśnych (u mnie opieńki)

    mięso z 1 ćwiartki gotowanego kurczaka***

    1 mały por

    1 cebula

    pół pęczka natki pietruszki

    sól, pieprz, curry

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Leśna kura czyli pierogi z grzybami leśnymi i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie myję, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję posiekaną drobno cebulkę, pokrojony w talarki por (część zwartą bez odstających liści) i podsmażam. Mieszam z mięsem kurczaka i przyprawami. Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do farszu dokładnie wszystko mieszając.




    Mąkę mieszam z solą, dodaję jajko i zalewam ciepłą wodą. Mieszam łyżką do wstępnego połączenia składników, dodaję olej i wyrabiam ręcznie gładkie ciasto. Następnie rozwałkowuję cienko, wykrajam szklanką kawałki ciasta, nakładam sporą ilość farszu i zaklejam.
    Tak przygotowane pierogi można od razu gotować w osolonej wodzie lub opruszyć mąką i zamrozić.

    Podaję z masłem lub podsmażoną cebulką.

Porady

*** Najlepiej wykorzystać kurczaka z bulionu / rosołu. Jeśli nie mam wtedy gotuje ćwiartkę w osolonej wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki, ziela angielskiego i pieprzu. Następnie obieram ze skórki, oddzielam mięso od kości i kroję w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować