Lekko pikantny ryż warzywkami i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

lubię robić pyszne smakołyki dla Mojego Męża...On się tym lubi zajadać i smakuję mu to

  • 60 min

Składniki:

  • 1. 125 g ryżu białego naturalnego lub brązowego
    2.375 ml wody
    3.4 łyżki oleju
    4.2 cebule
    5.300 g pieczarek
    6.2 papryki
    7.500g mięsa mielonego
    8.sól, pieprz,
    8.1/2 łyżeczki tymianku
    9.ostra papryka
    10.chili
    11.przecier pomidorowy

Lekko pikantny ryż warzywkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • opis wykonywania 1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Pokrojone pieczarki dodać i dusić 10 minut, bez pokrywki.
    Paprykę , pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, smażyć dalsze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
    Mięso podsmażyć na drugiej patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, około 10 minut. Ryż zagotować przez 20 min.Gotowy ryż wymieszać z upieczonym mięsem i pieczarkami z papryką.Przełożyć wszystko do garnka,podlać wodą i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy i na czubku łyżeczki chilli. Na koniec dodać ryż do garnka wszystko wymieszać i zagotować.

Porady

Na koniec można to wszystko posypać startym żółtym serem..Dodaje smaku.Można również zamiast mięsa mielonego dodać 500g piersi z kurczaka lecz z mięsem mielonym jest lepsze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy