Pyszne, lekkie ciasto rafaello z delikatnym kokosowym kremem na puszystej bezie, przyozdobione dżemem jagodowym jest idealnym deserem przy każdym spotkaniu. Jest to wspaniały przysmak do kawy, goście z pewnością będą zachwyceni!!!
4.5 (196 ocen)
Porady
Susząc bezę przy zamkniętym piekarniku należy wydłużyć jej czas pieczenia do godziny półtorej. Po wysuszeniu w środku zawiera ona w sobie wilgoć przez co jest ciągliwa. W przypadku stosowania takiej bezy do ciast, po nałożeniu kremu i odstawieniu na noc beza rozmaka, a w cieście jest cukrowa piana, dlatego najlepiej jest suszyć bezę na podchylonym piekarniku (wystarczy zwinąć folię aluminiową i ją podłożyć, tak aby powstałą mała szczelina). Wilgoć ma wtedy gdzie odparować, a beza w cieście pozostaje bez zmian i jest chrupiąca. Jajek do kremu nie trzeba ubijać pełną parą, wystarczy je lekko trzepać. Gdy masa zgęstnieje należy mieszać ją łyżką. Po ostygnięciu jajka z cukrem powinny rozsypać się na proszek. Często jednak powstają grudki, które nie rozpuszczą się w masie, dlatego dodajemy do ubijania zamiast cukru cukier puder. W przypadku cukru pudru grudki są mniejsze i przed dodaniem ich do utartego masła rozcieram warto drewnianą gałką. Aby cukier się całkowicie rozpuścił należy wlać do masła utartego z cukrem i jajkami trochę spirytusu. Spirytus to nie to samo co wódka, powoduje on lepsze rozpuszczenie grudek w masie oraz podkreśla smak wiórek koksowych lub też owoców. Bardzo ważne znacznie ma prędkość obrotów podczas ucierania masy przy użyciu miksera bądź robota kuchennego. Ja ucierając masę robię to na niskich obrotach. Spiesząc się z dodawaniem składników oraz zwiększając prędkość masa może się „wściec” lub też „pójść na wodę”. Nie należy się spieszyć. W przypadku takiej sytuacji masę należy podgrzać w rondlu po czym ją wystudzić. Robiąc masy owocowe i czekoladowe można w nie po podgrzaniu wrobić masło, w przypadku owoców, masę ratujemy galaretką o małej zawartości wody.
Komentarze