Lekkie leczo z wędliną i bobem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Miałam ochotę na leczo, ale tym razem na takie bez kiełbasy i papryki, by było lżejsze i tak powstała moja wersja lecza z wędlinką i bobem :) Całość wyszła doskonała a połączenie tych smaków okazało się trafione! Moja rodzina się nim zajadała (nawet mój mąż, który z góry zakłada, że to co jest z bob

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    1,3 kg cukinii (obranej)
    2 cebule
    650 g pomidorów
    200 g bobu (ugotowanego i obranego z łupinek)
    300 g dobrej jakości wędliny
    100 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lekkie leczo z wędliną i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, przekładamy do garnka.
  • 2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
  • 3. Wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 4. Z cukinii wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli i dusimy na małym ogniu po przykryciem około 30 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 5. Po tym czasie do cukinii wrzucamy pomidory i wędlinę i całość dusimy jeszcze 15 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 6. Kiedy warzywa mamy już podduszone dodajemy koncentrat, przyprawy i bób, mieszamy i całość dusimy jeszcze około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować