Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne, biszkoptowe ciasto z lekko kwaskowatymi owocami:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2.5 łyżeczki
    - jagody: 1 szklanka
    - truskawki: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
    Ciasto wlać do formy 40 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce (mrożonych nie rozmrażać!). Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Jeśli góra za bardzo się będzie przypiekać - przykryć wierzch folią aluminiową.
    Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować