Jeden kawałek tego pysznego ciacha to zaledwie 200 kcal! Mega wilgotne, pyszne, z przełamującymi się wzajemnie kwaśnymi i słodkimi nutami.
Dla 10 osób
Składniki:
4 duże jajka
pół szklanki cukru
50 g miękkiego masła
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. Bakoma)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
skórka starta z połowy sparzonej cytryny
łodyga dojrzałego rabarbaru
średnie słodkie jabłko
3 łyżeczki wiórków kokosowych
cukier puder do posypania
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wrzucamy do miski i ucieramy na gładką masę wraz z cukrem. Osobno ucieramy masło i miksujemy z jajkami. Dodajemy jogurt, ponownie miksujemy
Mąkę przesiewamy z proszkiem, skórką i dodajemy do ciasta. Miksujemy
Ciasto przelewamy do formy, wierzch posypujemy kokosem, nakładamy pokrojone w kostkę jabłko i rabarbar
Pieczemy ok. 50 - 60 minut w 180*C na środkowej półce do suchego patyczka
Komentarze