Lekki śmietanowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli,następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
2.Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Galaretki,każdą osobno rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawimy do stężenia.Zastygnięte kroimy w kostkę.
4.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia.
5.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Masę śmietanową wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki do stężenia.
6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przed podaniem dekorujemy ciasto.
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych smaków galaretek.Zamiast kremówki możemy użyć bitą śmietanę typu ,,Śnieżka ''
Komentarze