Lekki sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
następnie dodajemy cukier, potem po żółtku.
Delikatnie miksujemy. Do całości dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy bardzo delikatnie.
Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki.
Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy.
2.masa serowa
W 1 szklance mleka ubijamy śnieżki,
następnie dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy.
Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy.
3.Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by masa troszkę stężała.
*Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-)
4.Galaretkę truskawkową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Truskawki kroimy na plasterki :-)
Na lekko stężałą masą wykładamy truskawki. Wsadzamy do lodówki na godzinę, i następnie wylewamy delikatnie galaretkę truskawkową. Ciasto dajemy do lodówki na całą noc.
I gotowe :-) pyszny deser, lekki, puszysty. :-)
Porady
sernik możemy przygotować z różnymi owocami i galaretkami, np z malinami,bananami, borówkami.
Komentarze