Lekki krupnik

4.5 (198 ocen)

Przepis na prostą, smaczną, lekką zupkę.

Składniki:

  • 3-4 skrzydełka z kurczaka
    3/4 szkl. kaszy jęczmiennej drobnej
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    1/2 cebuli
    kawałek korzenia selera
    gałązka naci selera
    gałązka lubczyku
    kawałek zielonej części pora
    1-2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    3 litry wody

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Lekki krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać gałązkę selera, lubczyku, kawałek zielonej części pora. Lekko osolić.
  • 2. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i selera oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Gotować, aż warzywa będą półmiękkie, a skrzydełka ugotowane.
  • 3. Skrzydełka wyjąć z zupy. Wsypać kaszę i gotować do jej miękkości. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Porady

Do zupy można dodać mięso z ugotowanych skrzydełek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować