Lekki krem z brokułów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Krem z brokułów i migdałów z ptysiami. Jest to pyszne i niezwykle lekkie danie. Robi się je błyskawicznie i całkiem tanio.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g brokułów
    1 cebula
    2 kostki rosołowe (ja dodaje 1,5 kostki)
    60g płatków migdałów
    oliwa z oliwek
    Rama Cremefine
    pieprz
    grzanki lub ptysie

Lekki krem z brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wrzątku.
  • 2. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. W tym czasie umyte łodygi brokułów kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
  • 3. Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy 30 g płatków migdałowych. Podsmażamy do momentu, aż migdały się zarumienią cały czas mieszając.
  • 4. Podsmażoną cebulę z migdałami i łodygami brokuła wrzucamy do ugotowanego rosołu. Dodajemy pokrojone różyczki brokułów i gotujemy przez 15 minut.

  • 5. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę miksujemy i dodajemy śmietanę.

Porady

Po wlaniu kremu na talerz udekorować pozostałą częścią migdałów oraz grzankami lub ptysiami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy