Lekki krem brokułowy ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

Moje kwiaty i zioła szaleją, bo wypuszczają nowe listki. Dlatego postanowiłam iść za ciosem i ugotować zupkę w wiosennym - zielonym kolorze.

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże brokuły
    1 litr wywaru z włoszczyzny (lub tradycyjny bulion)
    2 średnie ziemniaki
    1 mały por (cała część)
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży)
    2 łyżki oliwy
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, świeżo mielony pieprz
    szczypiorek

Lekki krem brokułowy ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem.
  • zupa brokułowa 2. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy