Lekki jogurt owocowy.

0 (0 ocen)

  • 30 min

To świetny deser na lato. Bardzo oryginalny – z pewnością przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.

  • 30 min

Składniki:

  • • 20 dag rabarbaru
    • 3 łyżki żelatyny
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 3 łyżki syropu truskawkowego
    • 50 dag gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
    • 4 łyżki płynnego miodu
    • 20 dag truskawek
    • Waflowe rurki

Lekki jogurt owocowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rabarbar oczyść, opłucz i osusz, pokrój na małe kawałki.
  • 2. • Żelatynę rozpuść w małej ilości letniej wody.
  • 3. • Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj cukier, zagotuj. Wlej sok z cytryny, wrzuć rabarbar. Gotuj 5-8 minut.
  • 4. • Rabarbar wyjmij. Do syropu dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Połącz z syropem truskawkowym, ostudź.
  • 5. • Rozlej do szklanek, włóż rabarbar, ustaw naczynia w pozycji półleżącej w lodówce. Gdy masa stężeje, dodaj jogurt z miodem i truskawkami.
  • 6. • Podaj z rurkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy