Lekki biszkopt z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa truskawkowa:
Truskawki rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Budynie rozrobić w 0,5 szkl wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Przestudzić.
3.Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką. Wstawić do lodówki aby lekko stężała.
4.Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Porady
Przełożenie:
Biszkopt – masa truskawkowa – biszkopt – masa śmietanowa – truskawki – galaretki
Komentarze