Lekki bigos z cukinii

4.5 (187 ocen)

Lato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną)
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    papryka zielona i czerwona
    mały por
    2 pomidory
    łyżeczka słodkiej papryki
    3 średniej wielkości marchewki
    natka pietruszki
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    30 dag wiejskiej kiełbasy
    sól, pieprz, łyżeczka vegety
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Bigos

Lekki bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15ivnjo 1. Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm.
  • 2. W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą lub szklankę bulionu warzywnego. Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.
  • 4. Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy. Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować