Lekki torcik owocowo-jogurtowy w wersji fit

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kolorowo, lekko i w letnim klimacie...takie desery lubię najbardziej:) moja córcia była szczególnie zachwycona warstwą arbuzową oczywiście:) Torcik w całości bez pieczenia:) 100 g to 52 kcal

Składniki:

  • Warstwa arbuzowa:

    420 g miąższu arbuza
    1,5 łyżki żelatyny

    Warstwa jogurtowa:

    360 g jogurtu naturalnego 0 %
    2 łyżki stevii
    Kilka kropel aromatu cytrynowego
    150 g borówek amerykańskich
    1 łyżka żelatyny

    Warstwa brzoskwiniowa:

    3 duże brzoskwinie -385 g ( waga bez pestek)
    100 ml wody
    2 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    40 g małych biszkoptów

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Lekki torcik owocowo-jogurtowy w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blacie rozłożyć płat folii aluminiowej, nałożyć na nią spód tortownicy i zapiąć obręcz. Wewnątrz tortownicy boki wyłożyć papierem do pieczenia.
  • image-07w28c2 2. Warstwa arbuzowa:
    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Miąższ oczyścić z pestek. Około 80-90 g arbuza odłożyć a resztę zmiksować blenderem. Do musu arbuzowego dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.
  • image-0hv9by3 3. Pozostałego arbuza pokroić w małą kostkę i połączyć z musem, wymieszać. Delikatnie przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia masy.
  • image-0q7oi2k 4. Warstwa jogurtowa:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
    Do miski przelać jogurt, dodać stevię i aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
  • image-0btjitc 5. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić opłukane i osuszone borówki, wymieszać po raz ostatni. Masę jogurtową ostrożnie wlać na masę arbuzową i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki.
  • image-07s8bxn 6. Warstwa brzoskwiniowa:
    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
    Brzoskwinie obrać ze skórki ( ja nacięłam owoce na krzyż, zalałam wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut, potem zalałam zimną wodą i ściągnęłam skórkę), wykroić pestkę i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
  • image-1qsk5am 7. Dodać wodę i ponownie zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać z musem owocowym. Masę delikatnie wylać na warstwę jogurtową i włożyć do lodówki.
  • image-1ywddf6 8. Po około 15 minutach delikatnie ułożyć biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
    Kolejnego dnia wyjąć z formy i ułożyć na paterze, tak aby warstwa arbuzowa była na wierzchu.
    Smacznego!

Porady

Stewię można spokojnie zastąpić cukrem pudrem- 2 łyżeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Brzoskwinie Jogurt naturalny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować