Lekka sałatka "stragaNOWA"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Lekka sałatka, która jest naprawdę smaczna z sosem musztardowo-balsamicznym.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • sałatka :
    -botwina ( liście buraka ćwikłowego) : 1 pęczek
    -liście kapusty pekińskiej : 8 sztuk
    -rzodkiewki : 4 sztuki
    -pomidor sezonowy krajowy : 1 sztuka
    -parmezan wiórki : 30 g
    -szynka plastry : 4 sztuki (opcjonalnie)
    -prażone nasiona słonecznika : 4 łyżki

    sos:
    -oliwa z oliwek : 50 ml
    -musztarda miodowa : 1 łyżka
    -ocet balsamiczny z Modeny : 3-4 łyżki
    -sól : 0,5 łyżeczki maxymalnie
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki maxymalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka "straganowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu dokładnie wymieszać ( najlepiej umieścić w małym słoiczku i potrząsać).
  • botwina zdrowa i pełna wartości odżywczych 2. Liście botwiny i sałaty umyć. Łodygi botwiny posiekać.
  • 3. Pomidory umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki. Rzodkiewki umyć, pokroić w kostkę lub plasterki. Szynkę pokroić w paski.
  • 4. Liście botwiny i kapusty pekińskiej ułożyć na dużym talerzu, polać połową sosu. Na wierzchu rozłożyć pomidory, rzodkiewki, parmezan, szynkę. Całość posypać nasionami słonecznika, posiekanymi łodygami botwiny, polać resztą sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować