Lekka i pikantna zapiekanka Walentynkowa

0 (0 ocen)

Pyszna,lekka zapiekanka na Walentynki:) Doskonała z lampka czerwonego wina:)

Składniki:

  • 300 g ugotowanych,przestudzonych,dobrze ugniecionych ziemniaków (mogą być z obiadu)
    2 duże jajka
    1 średniej wielkości cebula
    2 małe,surowe kiełbaski chorizo (100 g)
    2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki plus do dekoracji
    4 pieczarki
    papryka w proszku do smaku
    sół i pieprz do smaku
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku
    6 małych,silikonowych foremek na babeczki i jedna większa (można użyć tylko jednej większej albo tylko 12 malutkich)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Lekka i pikantna zapiekanka walentynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chorizo 1. Kiełbaski chorizo pokroić w plasterki,cebulę w kosteczkę.Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić w kostkę lub paseczki.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić posiekaną cebulę,zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki oraz chorizo,wszystko razem podsmażyć by kiełbaska sie zrumieniła.
  • ciasto 2. Jajka ubić do białości ze sczyptą soli,do ubitych jajek dodawać stopniowo ziemniaki,cały czas ubijać by powstała jednolita masa.Do masy dodać przygotowaną chorizo z pieczarkami i cebulą oraz ketchub.Delikatnie wszystko wymieszać ,doprawić do smaku papryką,sola i pieprzem.
  • w foremkach 3. Masę-ciasto przelać do foremek i wstawic do piekarnika.Piec przez ok 20 min lub do czasu aż zapiekanka się ładnie zrumieni.Upieczone delikatnie wyciągnąć z foremek,udekorować ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.
  • zapiekanka 4. Doskonała z lampką czerwonego wina.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować