Pyszna,lekka zapiekanka na Walentynki:) Doskonała z lampka czerwonego wina:)
Składniki:
300 g ugotowanych,przestudzonych,dobrze ugniecionych ziemniaków (mogą być z obiadu)
2 duże jajka
1 średniej wielkości cebula
2 małe,surowe kiełbaski chorizo (100 g)
2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki plus do dekoracji
4 pieczarki
papryka w proszku do smaku
sół i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku
6 małych,silikonowych foremek na babeczki i jedna większa (można użyć tylko jednej większej albo tylko 12 malutkich)
Lekka i pikantna zapiekanka walentynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski chorizo pokroić w plasterki,cebulę w kosteczkę.Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić w kostkę lub paseczki.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić posiekaną cebulę,zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki oraz chorizo,wszystko razem podsmażyć by kiełbaska sie zrumieniła.
2.Jajka ubić do białości ze sczyptą soli,do ubitych jajek dodawać stopniowo ziemniaki,cały czas ubijać by powstała jednolita masa.Do masy dodać przygotowaną chorizo z pieczarkami i cebulą oraz ketchub.Delikatnie wszystko wymieszać ,doprawić do smaku papryką,sola i pieprzem.
3.Masę-ciasto przelać do foremek i wstawic do piekarnika.Piec przez ok 20 min lub do czasu aż zapiekanka się ładnie zrumieni.Upieczone delikatnie wyciągnąć z foremek,udekorować ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze