Lekka frittata z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy ,marchewkę skrobiemy i gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie. Warzywa mają byc ugotowane ale nie mogą sie rozpadać.
2. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni na oliwie oj 1łyżeczka smażymy plasterki cukinii ziemniaków i marchewki.
3.Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawa w płynie. Zalewamy jajkiem usmażone warzywa. Nakrywamy pokrywką i smażymy ok 3 min.
4.Następnie przekładamy ją na drugą stronę,używając do tego dużego talerza.Nakrywamy patelnie talerzem przewracamy ją frittata będzie na talerzu i zsuwamy ją z powrotem na patelnie . W ten sposób smażymy drugą stronę.
5.Gotową kroimy w trójkąty. Robimy sos . Mieszamy jogurt z śmietaną dodajemy posiekanego zielonego ogórka i wyciśnięty ząbek czosnku. Solimy do smaku
Komentarze