Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna lekka babeczka, idealna do Wielkanocnej kawy .

  • Łatwy

Składniki:

  • - margaryna: 3 gramy
    - mąka: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 2.5 łyżki
    - kakao: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - cukierki "krówka mleczna": 15 sztuk
    - orzechy włoskie (średnio mielone): 0.33 szklanki
    - polewa czekoladowa: 1 opakowanie
    - lukier biały: 1 opakowanie
    - likier orzechowy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 1. Każdego cukierka "Krówkę" kroimy na ok 4-5 kawałków. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, po koniec dodając cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtka.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 3. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy margarynę oraz likier i ponownie mieszamy, delikatnie drewnianą łyżką.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 4. Ciasto wlać do formy, moja silikonowa babka, a następnie posypać orzechami i na wierzch krówkami. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w temp. 180'C.
  • Lekka czekoladowa babeczka z orzechami i krówkami 5. Gotową lekką babkę wyciągamy z formy i polewamy polewą czekoladową a następnie lukrem. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować