Leczo po meksykańsku

4.46 (163 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam jeść leczo, ale trudno jadać ciągle to samo, więc tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duża cebula
    oliwa
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    2 cukinie
    2 czerwone papryki
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 sok z pomidorów (około 330 ml)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut.
  • 2. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać najpóźniej, bo szybko się rozgotowuje. Kiedy warzywa będą już wystarczająco miękkie, to w szklance lub garnuszku wymieszać dwie łyżki mąki z odrobiną wody (tak żeby nie było grudek) i wlać do potrawy. Chwilę gotować, w razie potrzeby doprawić.

Porady

Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kukurydza Papryka Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować