Leczo na zimę

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Smaki lata zamykam w słoikach, aby cieszyć się ich aromatem w zimowe dni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    1 kg czerwonej papryki
    2 średnie cukinie
    2-3 cebule
    4-5 ząbków czosnku
    olej do smażenia
    zioła prowansalskie
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Risotto Leczo

Leczo na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pokroić w słupki, cukinię w ćwierćplasterki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć.
  • 2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, cukinię i paprykę, po chwili dodać pomidory, czosnek, zioła prowansalskie i sól. Smażyć ok. 10 minut. Gorące leczo nakładać do wyparzonych słoików, wlać odrobinę spirytusu, podpalić i zakręcić. Pasteryzować ok. 15 minut.

Porady

Danie to wykorzystuję również jako sos do makaronu, dodatek do gulaszu lub risotta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Czosnek Papryka Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować