Leczo z cukinią

4.49 (161 ocen)

  • 40 min

Cukinia już pojawiła się na naszych działkach więc najwyższa pora zacząć działać :) Dziś przepis na tradycyjne danie jednogarnkowe podobno Węgierskie, ale jakże lubiane w Polsce....

  • 40 min

Składniki:

  • jedna spora cukinia
    trzy średnie papryki różnego koloru
    dwie cebule
    6-8 świeżych pomidorów lub dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    dwie średniej wielkości laski kiełbasy
    3 łyżki oleju roślinnego
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzewamy olej roślinny i smażymy na nim pokrojoną w paski cebulę
  • 2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki.
  • 3. Po ok. dwóch minutach dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę.
  • 4. Wszystkie te składniki podsmażamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać podlewamy odrobiną wody.
  • 5. Następnie do garnka dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub dwie puszki pomidorów), słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
  • 6. Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną kostkę cukinię, gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
  • 7. Przyprawiamy na końcu wszystkimi przyprawami i dbamy o odpowiednią konsystencję naszego lecza pamiętając, że są to warzywa w sosie, a nie zupa.

Porady

Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować