Leczo. Kolejny smak dzieciństwa. Uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść
30 min
Składniki:
•1 kg papryki
•4 duże pomidory
•2 kiełabski
•ok. 15 dag wędzonego surowego boczku
•4 cebule
•3 średniej wielkości cukinie
•oliwa z oliwek
•ziele angielskie
•liść laurowy
•sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Leczo z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dosyć sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną paprykę, ziele i liść laurowy. Następnie, obieramy cukinię i kroimy w kostkę (póki co cukinia jest młoda i nie zachodzi potrzeba usuwania miąższu) i dodajemy do papryki. Podobnie postępujemy z cebulą oraz sparzonymi i obranymi ze skóry pomidorami. Całość dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w drobną kostkę (można najpierw podsmażyć wędzony surowy boczek, a potem do niego dodać kiełbasę). Następnie dodajemy ją do duszących się warzyw. Całość przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli lubicie bardziej pomidorowy smak - można dodać więcej pomidorów.
Komentarze