Leniwe serca

5 (156 ocen)

  • 20 min

Są miękkie, a polane masłem i posypane cukrem z cynamonem smakują wyjątkowo- Jak to mówią- PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg twarogu,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 2 jajka,
    - Około 1,5 szklanki mąki (ile przyjmie ciasto),
    - Szczypta soli,
    - Cynamon, cukier do smaku,
    - Masło do polania klusek
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Leniwe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leniwe serca 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dokładamy jajka, ser oraz budyń. Zarabiamy ciasto. Ma być ono miękkie, delikatne i elastyczne. Jeśli damy za dużo mąki kluski będzie ciężkie, zbite.
    Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego serduszka za pomocą specjalnej foremki.
  • leniwe serca 2. Gotowe serca gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu ( np. 2 łyżki oleju). Gotujemy je około 4 minut i odcedzamy.
  • leniwe serca 3. Wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem i cynamonem.

Porady

Najlepsze kluski są oczywiście, ze swojego, wiejskiego sera. Robi je się szybko i prosto – i nie jest to ich jedyna zaleta. Przypominają one „smak dzieciństwa”, do którego każdy z nas lubi powracać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować