Lemon curd na puszystym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jest wg przepisu Pani Joanny link: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-jasny-lub-kakaowy-2
Po upieczeniu przekrajamy go jak na zdjęciu nitką lub dłuższym nożem na dwie połóweczki. Ja piekłam na tortownicy 30 cm i ciasto wyrosło przepięknie.
2.Przygotowujemy Lemon Curd : z 2 i ½ cytyny ścieramy skórki i wyciskamy do garnuszka. Mieszamy z jajkami trzepaczką, wkładamy na najmniejszy palnik i gotujemy rozpuszczając z cukrem pudrem. Gotując mieszamy cały czas po około 7-8 min zacznie lekko gęstnieć. Przetrzymujemy na ogniu około 10 min, zdejmujemy i dokładamy miękkiego masła. Delikatnie mieszamy by wszystko się połączyło. Połowę wylewamy na biszkopt ( jak trochę ostygnie – przynajmniej kwadrans później), a drugą na banany. (patrz niżej)
3.Banany kroimy w plasterki w paski ( jak wygodnie ) skrapiamy pozostałą połówką cytryny i układamy na połówce biszkoptu oblanego lemon curd. Dopiero na banany lejemy drugą połowę. Przykrywamy 2 plackiem.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i waniliowy oraz 2 śmietan-fixy. Gotową masę nakładamy na biszkopty (delikatnie łyżką) i oblewamy roztopioną lub startą czekoladą. Roztopioną - tworząc jedynie delikatne paseczki na cieście. Dekorujemy bananem i chłodzimy około godziny w lodówce.
Porady
Bardzo ważne by lemon curd był cały czas mieszany podczas gotowania – raz że nie przypali się a dwa, że nie wykipi ;))
Komentarze