Lemon curd na puszystym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pysze ciasto z wykończeniem cytrynowo bananowym - palce lizać !!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 6 jajek
    1 szklanka cukru w tym 1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 większa łyżeczka octu
    Szczypta soli

    Do ozdoby i na górę:

    4 duże banany + 1 do dekoracji
    ½ Czekolady mlecznej
    500ml Śmietana 30 % do ciast i deserów
    2 łyż cukru waniliowego
    3 łyż cukru pudru
    2 śmietan-fixy

    Lemon Curd:

    3 żółtka + 1 całe jajko
    1,5 szkl cukru pudru
    3 twarde cytryny
    ½ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lemon curd na puszystym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt JOANNY55 1. Biszkopt jest wg przepisu Pani Joanny link: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-jasny-lub-kakaowy-2

    Po upieczeniu przekrajamy go jak na zdjęciu nitką lub dłuższym nożem na dwie połóweczki. Ja piekłam na tortownicy 30 cm i ciasto wyrosło przepięknie.
  • 2. Przygotowujemy Lemon Curd : z 2 i ½ cytyny ścieramy skórki i wyciskamy do garnuszka. Mieszamy z jajkami trzepaczką, wkładamy na najmniejszy palnik i gotujemy rozpuszczając z cukrem pudrem. Gotując mieszamy cały czas po około 7-8 min zacznie lekko gęstnieć. Przetrzymujemy na ogniu około 10 min, zdejmujemy i dokładamy miękkiego masła. Delikatnie mieszamy by wszystko się połączyło. Połowę wylewamy na biszkopt ( jak trochę ostygnie – przynajmniej kwadrans później), a drugą na banany. (patrz niżej)
  • 3. Banany kroimy w plasterki w paski ( jak wygodnie ) skrapiamy pozostałą połówką cytryny i układamy na połówce biszkoptu oblanego lemon curd. Dopiero na banany lejemy drugą połowę. Przykrywamy 2 plackiem.
  • 4. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i waniliowy oraz 2 śmietan-fixy. Gotową masę nakładamy na biszkopty (delikatnie łyżką) i oblewamy roztopioną lub startą czekoladą. Roztopioną - tworząc jedynie delikatne paseczki na cieście. Dekorujemy bananem i chłodzimy około godziny w lodówce.

Porady

Bardzo ważne by lemon curd był cały czas mieszany podczas gotowania – raz że nie przypali się a dwa, że nie wykipi ;))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Masa Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować