Lemingtony/ kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do ostudzenia.
2.Do przestudzonej margaryny dodać żółtka, cukier i miksować do połączenia.
Następnie dodać śmietanę, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
3.Białka ubić na sztywno.
4.Ubitą pianę dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Nie za długo tylko do połączenia składników.
5.Ciasto wylać na blaszkę. Najlepiej kwadratową ale jeśli takiej nie posiadamy to może być inna. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm.
6.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, około 30 minut.
7. Margarynę do polewy kroimy na małe kawałki.
8.Składniki polewy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na bardzo małym gazie (choć nie będę się upierać, że akurat na gazie :). Ciągle mieszamy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia margaryny i połączenia składników.
9.Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.
10.Przestudzone kroimy na małe kwadraty.
11.Każdy kawałek ciasta nabijamy na widelec i maczamy w lekko ostudzonej polewie.
12.Następnie taki kawałek przekładamy do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy go w nich.
13.Gotowe ciasto odkładamy na talerzyk do stężenia.
Komentarze