Lemingtony/ kokosanki

4.5 (166 ocen)

  • 50 min

przepyszne ciasteczka które kojarzą mi się z dzieciństwem, przepis mam od swojej babci

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek śmietany 18 %
    1/2 kostki margaryny
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa:
    200 gr margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki mleka
    4 czubate łyżki kakao

    + około 180 gr wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lemingtony/ kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w garnku i odstawić do ostudzenia.
  • 2. Do przestudzonej margaryny dodać żółtka, cukier i miksować do połączenia.
    Następnie dodać śmietanę, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
  • 3. Białka ubić na sztywno.
  • 4. Ubitą pianę dodać do reszty ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Nie za długo tylko do połączenia składników.
  • 5. Ciasto wylać na blaszkę. Najlepiej kwadratową ale jeśli takiej nie posiadamy to może być inna. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm.
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, około 30 minut.
  • 7. Margarynę do polewy kroimy na małe kawałki.
  • 8. Składniki polewy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na bardzo małym gazie (choć nie będę się upierać, że akurat na gazie :). Ciągle mieszamy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia margaryny i połączenia składników.
  • 9. Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia.
  • lemingtony przygotowanie 10. Przestudzone kroimy na małe kwadraty.
  • 11. Każdy kawałek ciasta nabijamy na widelec i maczamy w lekko ostudzonej polewie.
  • 12. Następnie taki kawałek przekładamy do miseczki z wiórkami kokosowymi i obtaczamy go w nich.
  • 13. Gotowe ciasto odkładamy na talerzyk do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować