Łazanki na naszym stole goszczą zazwyczaj w wersji ze słodką kapustą z dodatkiem świeżego koperku. Takich dawno już nie jedliśmy ,więc nastała pora (w końcu :D ) by je podać. Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha!
60 min
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
300 g makaronu łazanki
400 g wędzonego boczku
2 marchewki (duże)
2 cebule
2 łyżki gęsiego smalcu
2 liście laurowe
150 ml bulionu drobiowego
pieprz
maggi
Łazanki z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy zimną wodą.
Kapustę płuczemy ,osączamy ,siekamy. Marchewki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy).
Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni.
Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy maggi i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze