Łazanki nietypowe, bo z dodatkiem pieczarek, czosnku i cytrynowego oleju. Całość smakuje wybornie i jak dla mnie lepiej od tradycyjnych.
45 min
Składniki:
Dla 3 osób:
250g makaronu np do łazanek, ale mogą to być równie dobrze kokardki
1 średnia główka młodej kapusty
10 dużych pieczarek
1 cebula duża
4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3)
2 łyżki oleju smakowego z cytryną i bazylią
1 płaska łyżeczka cukru
2 gałązki świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
Łazanki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.
2.Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy ale już ściągnięte z ognia.
3.Wodę delikatnie solimy i na wrzątek wrzucamy makaron. Gotujemy al dente, przecedzamy i łączymy z naszym farszem.
Komentarze