Łazanki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Pyszne tradycyjne danie.

Składniki:

  • mała główka kapusty białej lub włoskiej
    sól
    2 cebule
    500 g grzybów leśnych najlepiej mieszanych
    mielona słodka papryka
    100 ml białego wina
    łyżeczka mielonego kminku
    pieprz ziołowy
    papryka chili świeża
    2 ząbki czosnku
    150 g wędzonego surowego boczku

    świeża zielenina (pietruszka, lubczyk, szczypiorek)
    kilka plasterków wędzonej szynki, u mnie z dzika
    kawałek masła

    500 g domowych łazanek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łazanki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb, szatkujemy i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzamy i trzymamy w cieple.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, smażymy skwarki, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy grzyby. Dusimy około 15 - 20 minut.
  • 3. Następnie dodajemy paprykę w proszku mieszamy. Dolewamy wino. Dokładamy kapustę, kminek oraz sól i pieprz. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy, aż płyn odparuje.
  • 4. Do ugotowanej kapusty i grzybów dodajemy ugotowane łazanki i posiekaną zieleninę. Mieszamy razem. Doprawiamy do smaku.
  • 5. Na maśle podsmażamy pokrojoną w paski szynkę.
  • 6. Łazanki wykładamy na talerze posypujemy podsmażoną szynką, Smacznego;)

Porady

Przepis na makaron: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowy-8

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować